Export bude naďalej ťahúňom slovenskej ekonomiky

09.08.2013 Bratislava

Bratislava 9. augusta (TASR) - Zahraničný obchod bude aj tento rok pilierom rastu slovenskej ekonomiky.

Celkovo za prvý polrok tohto roka vývoz rástol oproti rovnakému obdobiu vlani slušným tempom, a to o 3,2 %. Pri stagnujúcich či klesajúcich dovozoch našich hlavných obchodných partnerov Nemecka, ČR, Poľska a Rakúska, to znamená, že naši vývozcovia sú konkurencieschopní na týchto náročných trhoch a dokážu sa na nich presadiť a zvýšiť svoj trhový podiel, konštatuje Martin Barto, hlavný stratég Sberbank Slovensko.

Napríklad nemecký dovoz sa v prvých piatich mesiacoch tohto roku znížil o 2,6 %, no vývoz SR do Nemecka v tomto období stúpol o 0,7 %. Podobne slovenské podniky dokázali zvýšiť svoj podiel na českom, poľskom i rakúskom dovoze. I naďalej rýchlo rástol aj vývoz do Ruskej federácie, a to o 12 %.

Na druhej strane slovenský dovoz stagnoval, predovšetkým ako výsledok poklesu domácej spotreby, najmä domácností. Ešte nikdy nemalo Slovensko na konci 1. polroku tak vysoký obchodný prebytok – oproti minulému roku stúpol o viac než polovicu.

Znamená to, podľa Barta, že slovenské podniky sa aj v období krízy dokážu prispôsobiť a presadiť v tvrdej globálnej konkurencii napriek tomu, že nemáme vlastnú menu. Ukazuje sa, že prijatie eura nijako nepoškodilo slovenských vývozcov, naopak, dalo im ďalší impulz na zvyšovanie vlastnej schopnosti konkurovať.
 

Vyberte región